Infracrveno grijanje

Što je infracrveno grijanje?

Infracrveno zračenje ili infracrvena svjetlost dio je prirodnoga svjetlosnog spektra sunčeva zračenja. Riječ potiče od latinskog naziva "infra" što znači "ispod" (ispod spektra vidljive svjetlosti). Ljudsko oko može vidjeti do crvene boje, koja ima najveću valnu dužinu od nama vidljivih boja, zato i naziv infracrvena boja – boja ispod crvene.

Područje infracrvenog spektra obuhvaća valne dužine od 780nm (nanometar) do 1mm (milimetar) odnosno frekvencije od 3x1011Hz do 4x1014Hz. Zrake infracrvenog spektra su isto kao i u spektru vidljive svjetlosti – fotoni.

Sve zrake koje potječu od Sunca slabe nakon prodora kroz Zemljinu atmosferu, te postaju globalno zračenje naše planete. Takvo zračenje se dijeli na UV-zračenje, vidnu svjetlost i infracrveno zračenje (skraćeno IC-zračenje) Međutim, ne proizvodi samo Sunce infracrveno zračenje. Svako "zagrijano" tijelo – a to je svako tijelo koje posjeduje temperaturu iznad apsolutne nule od ca. -273 °C, emitira infracrveno zračenje.

Što je tijelo toplije, to više energije emitira u obliku infracrvenog zračenja, a time je i valna dužina zračenja kraća. IC zračenje nije vidljivo golim okom. Koža ga, međutim, osjeća kao toplinu zbog čega se govori o toplinskom zračenju. Taj efekt poznat je svima: ako se nalazimo na suncu, toplo nam je. U sjeni/hladovini je osjetno hladnije iako je temperatura i na suncu i u hladovini ista.

Infracrveno zračenje je potpuno bezopasno za ljude, životinje ili biljke.

Za razliku od ultraljubičastog ili rendgenskog zračenja, infracrvene zrake štite kožu i nemaju negativnog učinka na naš organizam. Dapače, ako naše tijelo ne dobija dovoljnu količinu IC svjetla od Sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrvena toplina je neophodna za zdravlje svih živih bića.

Infracrvena dubinska toplina  je vrlo ugodna i svojim posebno dubokim toplinskim učinkom liječi i opušta mišiće i tetive, potiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, regulira krvni pritisak, potiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sustav i relaksira organizam.

 

Princip funkcioniranja

Kod IC grijanja proces grijanja je, može se reći, obrnut od onog uobičajenog tj. konvekcijskog (strujnog ili na bilo koji drugi energent – napr.ulje, plin….) kućnog grijanja. Naime, konvektor (radijator) proizvodi topli zrak koji se širi po prostoriji. Topli zrak, kao što znamo, se diže, dok hladni pada što nam prouzrokuje neravnomjernu temperaturu. Kod uobičajene temperature u prostoru od oko 20°C dobijamo znatnu razliku mjereći temperaturu neposredno ispod plafona (oko 26°C) i na samom podu (oko 18°C). Takva temperaturna razlika potiče strujanje zraka u prostoriji što onda podiže prašinu. Sasvim drugačije rezultate dobijamo kod IC-grijanja. IC-zrake se šire “nedodirujući” zrak i zagrijavaju samo čvrste i tekuće tvari (zidove, predmete, vodu, živa bića…). Zidovi se zagrijavaju bez obzira na temperaturu zraka. Time dobivamo ugodnu atmosferu uz svježi zrak koji je većim dijelom zadržao svoju vlažnost dok su, istovremeno, zidovi suhi i zagrijani. Zagrijavanjem zidova, podova i ostalih površina posredno se i ravnomjerno u svim smjerovima, zagrijava i zrak u prostoriji, ali nikad tako isušen niti sa takvim temperaturnim razlikama između stropa i poda kao što je to slučaj kod klasičnog (radijatorskog) grijanja.

Princip infracrvenog grijanja

Prirodna toplina Sunca

IC zrake putuju i prenose toplinsku energiju bez posrednika (medija koji bi prenosio toplinsku energiju). Na tom principu Sunce grije našu planetu. Otprilike pola topline, koju osjećamo tijekom dana, dolazi direktno od Sunca (kroz hladan svemir). Druga polovica odraz je refleksije tih istih IC zraka koje je Zemlja apsorbirala. Što je više IC zračenja tijekom dana to su noći toplije.

Ukoliko, za vrijeme hladnoga dana, stojite u sjeni osjećati ćete hladnoću. Međutim, ako se izložite Suncu biti će vam toplije unatoč tome što je vanjska temperatura zraka i u sjeni, i na suncu ista. Toplije vam je jer IC zrake griju vaše tijelo. Ukoliko se pak, naglo naoblači, osjetiti će te ponovo onu istu, neugodnu, hladnoću. To se dagađa zbog toga što oblaci absorbiraju IC zrake i ne dopuštaju njihov prolaz.

IC zrake putuju kroz hladan svemir sve dok ne dotaknu Zemlju. Toplina sunčevog zračenja (IC zrake) se tada prenose (apsorbiraju) u tlo i ostale objekte (čvrsti objekti, voda, živa bića) te ih zagrijavaju. Apsorbirana toplina se oslobađa postepeno, vremenom, što ovisi o vrsti materijala i količini apsorbirane topline. Upravo ova apsorbirana sunčeva toplina razlog je tome što ljeti, i nakon što je Sunce zašlo, još uvijek osjećamo ugodnu toplinu bez potrebe za pretjeranim oblačenjem. Naime, tlo (zemlja, asfalt…itd) emitiraju apsorbiranu sunčevu toplinu. U konačnici, infracrvena toplina Sunca direktno utječe na klimu, morske struje itd., jer grije našu planetu i danju, "i noću".

 

IC paneli griju vaš dom

IC paneli, u kućnoj upotrebi, rade na istom principu. Dakle, ne koriste zrak za prijenos topline. Zrak, inače, vrlo slabo zadržava toplinu. Zidovi, pod, strop, namještaj apsorbiraju IC zrake te reemitiraju toplinu natrag u prostor na stabilnoj, ujednačenoj i konstantnoj razini, osiguravajući tako jednolik raspored topline po prostoriji. Ukoliko uđemo u hladnu sobu te uključimo IC panel vrlo brzo ćemo osjećati da nam je toplo iako zrak u sobi još uvijek nije zagrijan. To se događa zbog činjenice da nas zdrave IC zrake dotiču direktno. Kako IC paneli griju površine, a ne zrak, na taj način se reducira opseg cirkulacije zraka što, posljedično, reducira i probleme sa prašinom, alergenima i bakterijama. Temperaturna razlika između stropne i podne temperature, u prostorijama grijanim IC panelima, je maksimalno 2°C (ne možete spriječiti da se posredno zagrijani zrak ne diže pod strop).  Ali, takva temperaturna razlika je zanemariva i nedovoljna za ozbiljnije strujanje zraka te podizanje prašine i ostalih alergena.

Infracrveno grijanje je bolje od radijatora

 

Konvekcijsko (klasično ili radijatorsko) grijanje uzrokuje kondenzaciju

Iz razloga što infracrveno grijanje zagrijava objekte i zidove u vašem domu, a ne zrak, to znači da je relativna temperatura tih objekata i zidova veća od temperature zraka.

Posljedično, na takvim površinama ne može doći do kondenzacije. To je potpuno suprotno od konvekcijskog (radijatorskog) grijanja gdje se, pak, zagrijava zrak, a ne objekti i zidovi. Naravno, u takvim slučajevima kada topli zrak dotiče hladnu površinu (naročito kod vansjkih zidova) dolazi do kondenzacije i stvara se “crnilo” (najčešće u kutovima zidova).

Infracrveno grijanje uvelike reducira :
- vlagu u zidovima
- pojavu gljivica i plijesni
- pojavu korozije na metalnim dijelovima

 

Konvekcijsko (klasično ili radijatorsko) grijanje potpomaže stvaranje patogena u zraku

Konvekcijsko (radijatorsko) grijanje izričito zahtijeva temperaturnu razliku kako bi uopće funkcioniralo. Bez temperaturne razlike topli zrak se ne bi uzdizao, a hladni zrak ne bi padao niže kako bi se ugrijao.

Nastavno, ovi funkcionalni zahtjevi za posljedicu imaju slijedeće:
- oboje, i toplina i hladnoća su tamo gdje ne želite. Toplina završava ispod stropa, a hladnoća se zadržava na podu (gdje bi se, primjerice, male bebe trebale igrati ili se pak, stopala umirovljenika nikako ne bi mogla zagrijati).
- utrošena energija potrebna za dobivanje optimalne sobne temperature je daleko veća nego što bi bi bilo potrebno da je distribucija topline ravnomjerna i konzistentna.
- temperaturna razlika uzrokuje konstantnu cirkulaciju zraka što podiže prašinu, pelud i bakterije.
- temperaturna razlika stvara idealne uvjete za distribuciju bakterija, te prehladu i nahlađivanje, a naročito je naprihvatljiva za asmatičare i alergičare.
- nemate načina da “zadržite” topli zrak tamo gdje želite. A ukoliko pak otvorite prozor da uđe svježi zrak, isti čas ste “bacili” svu uloženu energiju.


Niti jedan od ovih problema se na javlja kod IC grijanja. Temperatura zraka u prostoru je ujednačena, nema konvekcije (temperaturne razlike). Čak i ako otvorite prozor, gubici energije su zanemarivi jer su zidovi zagrijani pa se temperatura u prostoru vrlo brzo vraća na ugodnu.

 

Brza i jednostavna instalacija

IC paneli su vrlo jednostavni za postavljanje --- pogledajte YouTube video instalacije

Zaboravite sve nevolje teško izvodljivog i skupog razvođenja toplovodnih cijeva, ožičenja, instalacija radijatora, bojlera, kotlova, cisterni itd. Zaboravite "potrošen" a dragocjen prostor na plinske bojlere, uljne kotlove, cisterne isl.

IC paneli su lagani, tanki, energetski učinkoviti jednostavni za instalaciju i uporabu. Drugim riječima, dizajnirani su prema vašoj mjeri. Njihova lagana karbonska vlakna te aluminijski okvir omogućuju vam prilagodbu vašim osobnim potrebama i željama.

Brzo i jednostavno se montiraju na zid ili strop, a mogu se integrirati i u "spušteni" strop.

U slučaju da želite implementirati cjelovit sustav IC grijanja u vašem domu preporučamo konzultirati kvalificiranog električara koji će ih biti kadar uklopiti u postojeće strujne krugove u vašme domu ili uredu.

Infracrveni paneli se instaliraju brzo i jednostavno

Sa našim proizvodima instalacija grijanja postaje lako uklopljiva poput instalacije nove rasvjete. Infracrveni paneli mogu biti instalirani i u vašoj kupaonici. Uvelike otklanjaju vlagu te smanjuju mogućnosti pojavljivanja plijesni.

Napomena – molimo osigurati da su vaši paneli instalirani u skladu sa spojnim propisima koji određuju udaljenosti između niskonaponskih električnih uređaja i izvora vode.

Za naše proizvode nudimo profesionalne i pouzdane usluge instalacije (zasad usluga dostupna u Zagrebu, a uskoro u cijeloj Hrvatskoj). Naši električari su u potpunosti osposobljeni i visoko kvalificirani. Obratite nam se sa povjerenjem.

 

INFRACRVENO PODNO GRIJANJE (ELEKTRIČNO PODNO GRIJANJE)

Infracrveni grijaći film za podno grijanje je idealno grijanje za sve vrste objekata. Može se postaviti ispod svih podloga (laminata, pločica, parketa, vinila i dr.).

Prednosti infracrvenog grijaćeg filma za podno grijanje:
- niski investicijski troškovi
- jednostavna ugradnja
- ušteda i preko 60% na troškovima grijanja
- upravljanje svakom prostorijom posebno
- nema rizika od ugljičnog monoksida
- nema troškova održavanja
- nema cijevi niti radijatora po stanu
- puno ugodniji osjećaj topline koja dolazi iz poda
- pozitivno utječe na zdravlje
- dugi vijek trajanja (preko 50 godina)

 

PRIMJENA: u vašem domu, u vašoj kupaonici, u vašem uredu, u kafiću ili restoranu, u bolnicama i ordinacijama, u crkvama...

Alternativni nazivi: električno grijanje, štedno grijanje, učinkovito grijanje, ekološko grijanje, zdravo grijanje i dr.

 

Ispis E-mail

  • kuas-01
  • kuas-02
  • kuas-03
  • kuas-04
  • kuas-05
  • kuas-06